Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 
 

Ιστορία Πιλάτες


Η μέθοδος Pilates δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1910 και συνέχισε να αναπτύσσεται μέχρι τη δεκαετία του 1960 από τον Joseph H. Pilates. Ο ίδιος είχε εργαστεί ως μποξέρ και είχε ασχοληθεί επίσης με διάφορα είδη γυμναστικής. Του άρεσε να παρατηρεί τις κινήσεις των ζώων στη φύση, κάτι που επηρέασε τη μέθοδό του, την οποία ονόμασε Contrology. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δημιούργησε μία σειρά ασκήσεων στο έδαφος και, στη συνέχεια, μετά από πολλούς πειραματισμούς και την κατασκευή περισσότερων από 15 μηχανημάτων, κατέληξε στη χρήση των reformer, cadillac, wunda chair, baby chair, high chair, big barrel, small barrel, spine corrector, guillotine, foot corrector, toe corrector, neck stretcher, breath-a-cizer κ.ά. Μαζί με τη σύζυγό του Clara δίδασκε το σύστημα που περιλάμβανε περισσότερες από 500 ασκήσεις. Οι μαθητές του ήταν χορευτές, πυγμάχοι, τραγουδιστές, γιατροί κλπ.
Ο J.P. εργαζόταν εξατομικευμένα, οπότε ο λόγος που έφτιαξε τόσα πολλά όργανα ήταν επειδή με κάθε ένα από αυτά αντιμετώπιζε ξεχωριστές ανάγκες και αδυναμίες κάθε σώματος. Αν και πολλές ασκήσεις εκτελούνται σε όλα τα όργανα, κάθε ένα αλλάζει το επίπεδο δυσκολίας και ενεργοποιεί διαφορετικά σημεία του σώματος.


Άρα, τι ακριβώς είναι το πιλάτες;

Το Pilates δεν είναι απλώς ασκήσεις γυμναστικής ή αποθεραπείας. Είναι ένα διορθωτικό σύστημα που στοχεύει αρχικά στην εξερεύνηση και στη συνέχεια στη μεταμόρφωση του σώματός μας. Το σύστημα έχει μικρό αριθμό επαναλήψεων (3-10) καθώς κάθε κίνηση απαιτεί συντονισμό σώματος και μυαλού και εφαρμογή των 6 βασικών αρχών:

Κέντρο: Ο J.P. το ονόμαζε "powerhouse" και δεν αναφέρεται μόνο στην κοιλιά. Είναι το νοητό κουτί από τον έναν ώμο στον άλλο και από το ένα ισχίο στο άλλο, και περιλαμβάνει τον αυχένα, τις ωμοπλάτες, την κοιλιά, τους ραχιαίους και τους γλουτούς. Η κεντρική γραμμή παρέχει σταθεροποίηση για να διευκολύνει τις κινήσεις των άκρων.

Συγκέντρωση: Για να εκτελεστούν σωστά οι ασκήσεις, πρέπει να διεγερθεί το μυαλό, ώστε να γίνεται κάθε κίνηση με διαίσθηση, νοημοσύνη, μνήμη, φαντασία.

Έλεγχος: Οι κινήσεις δεν πρέπει να καθορίζονται από τη βαρύτητα ή το μοτίβο κίνησης που έχουμε οικειοποιηθεί με τα χρόνια.

Ακρίβεια: Κάθε άσκηση έχει συγκεκριμένο στόχο, δομή και δυναμική.

Αναπνοή: Η αναπνοή διαθέτει ρυθμό και τεχνική που παίζουν καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην εκγύμναση αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Ροή: Η μία άσκηση διαδέχεται την άλλη με ευφυή σειρά, καθώς η προηγούμενη προετοιμάζει το σώμα για την επόμενη. Επιπλέον, η μετάβαση πραγματοποιείται με μορφή άσκησης, με οικονομία κινήσεων, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη ροή.


Γιατί να κάνει κανείς πιλάτες;

Το πιλάτες είναι μια μέθοδος γυμναστικής  που ενδυναμώνει το σώμα και βελτιώνει τις καθημερινές λειτουργικές κινήσεις. Αυτή η μέθοδος εκπαιδεύει τα άτομα σε πιο αποτελεσματικά μοτίβα κίνησης, αυξάνοντας την ευκολία στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασκήσεις, που εκτελούνται σε ματ και όργανα, εστιάζουν στην ενίσχυση των κεντρικών μυών όπως οι κοιλιακοί, η πλάτη και οι γλουτοί, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ευλυγισία, την αντοχή και τη στάση του σώματος.

Το πιλάτες δεν είναι μόνο μεταμορφωτικό για αθλητές και χορευτές αλλά επίσης ωφέλιμο για όποιον είναι αφοσιωμένος στη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Αναπτύσσει συστηματικά το σώμα, διορθώνει στάσεις, αναζωογονεί τη φυσική ενέργεια, διεγείρει το μυαλό και ανυψώνει το πνεύμα, παραμένοντας πιστό στις θεμελιώδεις αρχές που καθόρισε ο Joseph Pilates.

Κάνοντας pilates σταδιακά αφυπνίζονται όλοι οι μύες και μαθαίνουμε να τους χρησιμοποιούμε σωστά και με έλεγχο, χωρίς να επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις. Αποκτούμε δύναμη, ευλυγισία και αυξάνεται η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Βελτιώνουμε την αντίληψη του τρόπου που κινούμε το σώμα μας, αποβάλλοντας λάθος μοτίβα κίνησης, ενώ, ταυτόχρονα, αλλάζει συνολικά η στάση του σώματος.